fbpx
Rondjes draaien in je relatie, hoe voorkom je dat?

Doelstellingen

Wat is nou eigenlijk je doel en waarom?

Misschien ken je het wel, misschien ook wel niet trouwens. Je wilt iets bereiken, laten we zeggen dat je wilt beginnen met sporten. Nadat je je hebt je ingeschreven bij een dame in een strakke legging, (die er in jouw ogen bijzonder goed uitziet), heb je direct je eerste training gepland. Je weet namelijk dat als je dat niet doet, je nooit die sportschool weer in gaat. Het is het met jouw doelstellingen gesteld eigenlijk?

Vol goede moed begin je aan je training, je vindt het leuk, je verliest een have kilo. En na 3 weken trouw twee keer per week sporten komt er iets tussen. Je gaat een keertje niet. De keer erop wordt het al lastiger. Dan ga je nog een keer en ineens ben je 4 weken verder en ben je ‘verloren’ en ‘heeft het toch allemaal geen zin meer’.

Herkenbaar?

Veel van de plannen die we maken zijn doelloos. Daarmee wil ik niet zeggen dat ze zinloos zijn, je er toch gewoon maar niet aan moet beginnen of een andere uitvlucht. Nee, wat ik ermee wil zeggen is dat ze geen doel hebben. En dat hebben ze niet, omdat jij daar niet aan gedacht hebt voor die tijd. En de dame in de strakke legging waarschijnlijk ook niet met jou.

Tijdens de 1,5 jaar in de sportschool heb ik veel intake gesprekken gevoerd. Heel veel zelfs. En met de mensen met wie ik een goed doel kon formuleren (kom ik zo op) kon ik afspraken maken, en die konden die mensen nakomen. Uit zichzelf. Zonder dat ze zich ‘verplicht’ voelden om naar de sportschool te komen. En het mooie is, dat juist die mensen hun doelen bereikten.

Wat is dan nu een goed doel?

Mocht je nu bedacht hebben dat je jouw doel graag SMART wilt maken. Dan gooi je die gedachte NU het raam uit. Echt. Nu. Doen.
Gedaan?

Mooi.

De stappen

Dan beginnen we nu bij het begin. Schrijf jouw doel eens op papier.

1. Is de doel onder jouw eigen controle? Kun jij het zèlf uitvoeren? Of heb je er anderen voor nodig? Zo ja, mooi! Zo nee, wat heb je dan nog nodig om het doel wel zelf te kunnen behalen. Want geloof me, die vriendin gaat een keer afzeggen en je vriend gáat een keer zeggen dat hij liever heeft dat je thuis blijft. Dus nogmaals: Kun je het zelf?

2. Is jouw doel positief? ‘Ik wil afvallen’ is niet positief. Je wilt namelijk ergens vanaf (in dit geval gewicht). Dus wat wil je nu wel? Wil je meer gewicht op kunnen tillen dan je nu kunt (jaaaaa..!), of meer bewegen dan je nu doet? Denk nog eens na over de formulering van jouw doel.

3. Is het zintuigelijk waarneembaar? Uuuuhm…
Het is een mooie vraag en wat ik hier mee bedoel is: Kan een ander aan je zien dat je jouw doel hebt behaald? Straal je? Ben je strakker/ slanker èn hoe voelt dit dan voor jou? Kortom: Welke zintuigen worden er geprikkeld als jij jouw doel behaald?

4. Is het ecologisch verantwoord? Is jouw omgeving het hiermee eens? Past het in de agenda van jou en je partner? Heb je het überhaupt overlegd? Moet je oppas zien te regelen of kunnen jullie misschien samen gaan (en kun je dan ook alleen gaan als hij/zij geen zin heeft? Zie punt 1). Zorg ervoor dat het klopt, dat je het weet. Als je niet 4x per week ’s avonds weg kunt, kun je ook niet 4x per week trainen. Misschien wel 2x.

5. Is jouw doel tijdgebonden? Wanneer wil je dit bereikt hebben? Dan weet je namelijk wanneer je kunt gaan stralen (zie punt 4).

Als je jouw doel op deze manier op papier kunt zetten dan ben je al een heel eind!
Ik kan je helpen met het formuleren van doelen. Door samen in gesprek te gaan, worden zaken voor jou al snel duidelijker. Vervolgens gaan we samen op weg om jouw doelen te bereiken. In no-time zul jij stralen!

Liefs,
Marjolein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *