Nu er zoveel tijd overblijft om te vullen en mijn concentratie het weer een beetje begint toe te laten, kan ik af en toe weer wat lezen. En dus heb ik me gestort op het boek ‘The Satir Model’ van Virginia Satir, een therapeut die zich voornamelijk verdiept heeft in families en hun systemen. Ze leefde van 1916-1988 en het boek is geschreven door 3 mensen die veel met haar gewerkt hebben. Naast het gegeven dat ze in haar werk veel bereikt heeft door een ongelofelijk scherp observatievermogen, is het interessant omdat zij door Bandler en Grinder (de grondleggers van NLP) is bestudeerd. Vanuit deze observaties zijn een aantal NLP modellen en theorieën ontstaan. Alles draait om de som der delen.
Delen
Een van de hoofdstukken is in zijn geheel gewijd aan het onderdeel ‘Delen’. Dit onderdeel komt ook voor in NLP en veel van wat zij beschrijft komt overeen met wat ik hierover heb geleerd. De definitie van delen binnen NLP:
Delen zijn onderdeel van het onderbewuste met een intentie (doel) en een functie (gedrag). Delen zijn functioneel gescheiden van de rest van het zenuwstelsel (niet geïntegreerd). Soms handelen delen als kleinere persoonlijkheden. Ze zijn waarschijnlijk de significante anderen (gemodelleerd, imprinted).
bron: mindacademy
Het werken met delen is interessant, omdat het je zicht geeft op wat er zich in jou afspeelt. Van sommige stukken ben je je al bewust en andere komen pas later aan het licht, omdat zij door jou weggestopt zijn. En als coach gaat mijn aandacht automatisch naar de stukken die je verstopt hebt. Want wat maakt dat deze stukken jouw aandacht niet verdienden? Vaak liggen deze delen ten grondslag aan gedrag dat niet handig is en/of keuzes die je hebt gemaakt die je liever anders had gekozen.
Conflicten tussen delen
Wat je vaak wel merkt van de delen die zich in je onbewuste afspelen, is dat er een conflict is tussen 2 of meerdere delen. Zeker op het moment dat je een deel actief weggezet hebt (dit kan al op hele jonge leeftijd gebeuren) gaat dat deel zich gedragen als een ‘opstandig kind’. Wanneer je met kinderen werkt, of kinderen hebt zul je wellicht al gemerkt hebben dat wanneer je een kind bewust een tijdje geen aandacht geeft het alles uit de kast haalt om jouw aandacht te krijgen. Dat begint met lief doen en gaat vanzelf over in jengelen, boos worden, bewust dingen doen die niet mogen. Want uiteindelijk geldt: Negatieve aandacht is ook aandacht.
Als je bovenstaande kopieert naar hoe jij met jouw delen om gaat, kun je je afvragen of je dit wilt voor jezelf. Wil jij bepaalde delen van jezelf wegduwen, negeren zodat ze in hun pijn zorgen voor een conflict of bepalen hoe jij je gedraagt? Of ben je er klaar voor om alle delen van jezelf te omarmen? In de wetenschap dat ieder deel van jou in de basis liefdevol en goed is en doordat het er niet kon/mocht zijn op een onhandige manier om aandacht is gaan vragen.
Wat je kunt ervaren
Binnen NLP zijn er veel mooie werkvormen/oefeningen die inzicht geven in hoe jouw delen werken. Ook zijn er oefeningen om de pijn te helen. Prachtig werk vind ik dat. Wat kun je zoal ervaren als je delen met elkaar aan het stoeien zijn:
- Onrust in je lichaam, vaak in het buik en borst gebied
- Het gevoel dat je met jezelf in gevecht bent
- Het gevoel dat je in gevecht bent met een onzichtbare vijand
- Onverklaarbare reacties op gebeurtenissen
- Overmatig eten, drinken, gebruik van verdovende middelen
- Het gevoel dat iets of iemand je overneemt in bepaalde situaties
Wanneer je met delen aan de slag gaat zul je merken dat er meer ruimte komt, in je hoofd en voor jezelf. Het wordt duidelijk wanneer een deel is ontstaan, uit welke situatie en wat het je heeft willen bieden op dat moment. Je leert er naar te luisteren, mee te onderhandelen, mee te werken zodat jij (als manager van deze delen) kunt kiezen welk gedrag je inzet in iedere situatie. kortom: de moeite waard om mee aan de slag te gaan!
Herken je jezelf in bovenstaande zaken, ben je nieuwsgierig geworden of wilde je sowieso al aan de slag gaan met jezelf? Neem dan contact op via 06-55814281 of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.
Liefs,Marjolein