fbpx

7 signalen dat je relatie een review nodig heeft

Iedere relatie kent zijn ups en downs, dat hoort erbij. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om er echt mee aan de slag te gaan, het tijd is voor een serieus gesprek waarin je grenzen gaat aangeven of dat het zelfs tijd is om er mee te stoppen? Als je er midden in zit is het heel moeilijk om dit te bepalen, je gevoel gaat met je aan de haal, je hoofd draait overuren. Daarom 7 signalen dat het tijd is voor een review. Om goed na te denken over je volgende stap.

  1. Het ‘onderbuikgevoel’
    De eerste is niet de makkelijkste, maar wel een goed voelbaar signaal. Je kent het wel: Een vaag, onrustig gevoel onder in je buik. Je blijft net wat langer op kantoor hangen, eigenlijk om nog niet naar huis te hoeven. Als je vriendinnen zeggen dat ze vandaag echt op tijd naar huis willen, wil je ze eigenlijk overhalen om langer te blijven. Kortom: Je bent het naar huis gaan aan het uitstellen. Niet (alleen) omdat het zo gezellig is, maar omdat je niet naar huis wilt.
    Als je dit herkent is het tijd om hier over in gesprek te gaan met je partner. Niet alleen omdat het beter is om hier samen uit te komen, maar ook zodat je weer tot rust kunt komen. Want tot rust komen doe je in je eigen huis. En dat is precies de plek waar je niet naartoe wilt op dit moment. Je kunt er niet langer om heen, tijd voor actie.
  2. Jullie maken meer ruzie
    Het is lastig om dit goed meetbaar te maken, dit is vaak een kwestie van gevoel. Want meer (of ergere) ruzies zijn vaak niet echt te meten, maar iets wat je onbewust ervaart. Goed, als je tegenover elkaar staat met servies in je handen (met de bedoeling om het te gaan gooien) dan zou er een alarmbel moeten klinken. Maar vaak is het helemaal niet zo duidelijk en merk je aan jezelf dat je steeds meer gespannen raakt.
    Spanning hoopt zich op in je schouders, onderrug en buik. Sta dus geregeld stil bij deze plekken en merk op of het ontspannen of gespannen aanvoelt. Als deze klachten langer duren dan 2 weken is het tijd om in gesprek te gaan. Een massage is heerlijk, maar haalt uiteindelijk niet de bron van de spanning weg, dat zul je zelf moeten doen. Ga voor jezelf na waar de spanning vandaan komt en ga in gesprek.
  3. Steeds ruzie over dezelfde onderwerpen
    Dit is een punt wat veel mensen herkennen. Vergis je niet, dit kan zowel over kleine als grote dingen gaan. Denk aan ruzie over vertrouwensissues, de handdoek die niet opgeruimd wordt, of het huishouden dat steeds weer op jou neerkomt. Zodra het gesprek begint, reageert de ander vrijwel direct ‘gaan we weer’, of ‘begin je daar nu alweer over?’.
    Door steeds hetzelfde gesprek te voeren los je het probleem niet op. Maar dat betekent niet dat je er dus maar je mond over moet houden (en het gaat opkroppen). Als dit gebeurt, is het tijd om na te gaan welke behoefte er onder deze pijn zit. Wat heb je nodig van je partner om rust te krijgen? Als je dit voor jezelf hebt uitgevogeld, is het tijd om met elkaar in gesprek te gaan.
  4. Je krijgt geen antwoord op je vragen
    Dit punt kan aansluiten bij het voorgaande punt, maar dat hoeft zeker niet. Denk maar eens aan de volgende vragen: ‘waar ben je geweest?’ of ‘wat maakt dat fietsen zo belangrijk voor je is?’. Stel dat je daar geen antwoord op krijgt, dan kan je al snel het gevoel bekruipen dat er meer aan de hand is. Een van de opties die je dan hebt is daar ruzie over maken. De andere, zeer waarschijnlijke optie, is dat je er helemaal niet meer naar vraagt. Omdat je je gekwetst voelt en bang bent voor de gevolgen.
    Wanneer je angst een groot podium krijgt (wat heel logisch is in dit geval) kan het je doen besluiten om niet meer te vragen uit angst dat de ander je verlaat. Dit wordt ook wel verlatingsangst genoemd, dit treed op wanneer je niet zeker bent of je partner jou de steun geeft die je nodig hebt.
    Als je dit punt herkent dan is het tijd om dit goed uit te zoeken voor jezelf. Waar ben je bang voor, op welke vraag/vragen krijg je geen of een ontwijkend antwoord, sinds wanneer ben je gestopt met vragen stellen en waarom? Zodra je dit duidelijk hebt, kun je hier op een rustig moment over in gesprek gaan.
  5. Je gaat bepaalde onderwerpen uit de weg
    Wanneer bepaalde onderwerpen (denk aan politieke standpunten, financiën, je wilt een andere baan) ruzie of spanning opleveren is het niet ondenkbaar dat je deze onderwerpen niet meer aansnijdt. Dit punt kun je goed herkennen als je samen met je partner met vrienden bent. Wanneer een van je vrienden een onderwerp aansnijdt dat jij vermijdt dan zul je een scherpe steek/onrust voelen. Vervolgens zul je er alles aan doen om het gesprek in goede banen te leiden en (het liefst) zo snel mogelijk te stoppen.
    Dit is een heel confronterende manier om achter een pijnpunt te komen. Schrik dus niet als je op onderzoek uitgaat en heftige emoties voelt. Realiseer je dat het op dat moment niet handig is om in gesprek te gaan. Kom eerst tot rust, schrijf dan voor jezelf op wat je hebt ontdekt. Laat het dan opnieuw rusten, kijk er naar en vul aan waar nodig. Laat het nog een dag liggen en ga er dan over in gesprek. Het is tijd om over deze punten te gaan praten.
  6. Je communiceert helemaal niet meer met elkaar
    Wanneer er teveel punten zijn waar je het niet over eens kunt worden, of die sowieso gaan leiden tot ruzie, is er nog maar 1 mogelijkheid en dat is dat je niet meer met elkaar communiceert. Je praat nog wel over dingen die gedaan moeten worden in huis, een project in de tuin of wat je hebt gedaan op je werk. Maar je vertelt elkaar niets meer over je gevoelens, wensen, dromen en de toekomst. Mooie herinneringen halen jullie ook niet meer op, dit is alleen nog maar pijnlijk.
    In dit geval is het tijd om met een relatietherapeut in gesprek te gaan. De verwijdering is al zo groot, dat het niet meer vanaf 1 kant op te lossen is. En ook samen is het vaak te moeilijk om opnieuw een brug te slaan. Een therapeut die gespecialiseerd is in EFT (Emotioneel Focussed Therapy) kan je helpen om opnieuw je gevoelens uit te spreken en ook weer gevoelens te krijgen voor de ander.
  7. Angst
    Dit punt is het meer tastbare, duidelijkste en pijnlijkste punt van de 7 herkenningspunten. Angst is namelijk heel goed voelbaar. Wanneer je bang bent voor je partner is dat een hele heftige emotie, het is dan ook lang niet altijd wenselijk om direct te handelen.
    Schrijf op voor jezelf waar je bang voor bent, wat gebeurt er wat jou dit gevoel geeft. Dit kun je een aantal dagen, weken of maanden voor jezelf bijhouden. Neem de tijd, zorg ervoor dat wat je schrijft niet door anderen gelezen kan worden. Dit geeft jou namelijk het gevoel van controle en veiligheid terug en dat is wat je nodig hebt.
    Als je het plaatje compleet hebt, kun je op zoek gaan naar iemand die je kan helpen met het in kaart brengen van de situatie. Je weet inmiddels wat er gebeurt en dit zal je helpen om iemand te vinden die bij je past. Het is belangrijk dat je in deze fase gaat werken aan je zelfvertrouwen en (nog meer) inzicht krijgt in de patronen waar jullie in zitten.
    Na deze fase zul je duidelijk hebben voor jezelf wat de beste optie is. Jullie kunnen samen in therapie of je besluit uit elkaar te gaan. Je zult merken dat andere opties er bijna niet zijn. Doorgaan op de manier zoals het was is zeker weten geen optie meer.

Hoewel je bij de laatste stap zeker een goede coach kunt gebruiken, is het ook mogelijk om bij de andere signalen een coach om hulp te vragen. Dat hangt heel erg af van de mate waarin je zelf op zoek kunt gaan naar pijnpunten en eerlijk kunt/durft te zijn naar en over jezelf.

7 Signalen dat je relatie een review nodig heeft

Je relatie een goede review geven is niet makkelijk, je moet echt op zoek naar de punten die gevoelig liggen en het kan heet fijn zijn om dat samen met iemand te doen.

Als je besluit dat je een coach zou kunnen gebruiken, ik help je graag. Als je op zoekt bent naar informatie dan kan een training je zeker helpen. Kijk hier voor de trainingen van 1 Step.
Mail naar info@1stepcoaching.nl en vertel me jouw verhaal, dan kijken we samen naar de oplossing.

Liefs,
Marjolein