fbpx
Werk aan je relatie door middel van online training

Je aanpassen in je relatie

Onlangs las ik een bijzonder interessant stuk in mijn studieboek ‘Sociale Psychologie’. Het ging over conformisme, het onderzoek naar gedragsverandering van mensen onder invloed van anderen. En er rolde bij mij langzaam een kwartje naar beneden, tot waar kunnen mensen zich aanpassen in hun relatie? Lees vooral verder als je nu geïnteresseerd bent geraakt.

Definitie van conformisme

Conformisme: Een verandering in iemands gedrag als gevolg van de reële of ingebeelde invloed van andere mensen.

In onze maatschappij zijn er een aantal standaarden te noemen die te maken hebben met relaties. In mijn gedachtengang zijn deze belangrijk:
– Een relatie hebben
– Een gelukkig huwelijk/ gelukkige relatie hebben

Je relatie volgens de maatschappij

Als dit de standaarden zijn en je voldoet daar niet aan, dan heb je in ieder geval te maken met ingebeeld invloed van anderen. Want als jij geen gelukkige relatie hebt, dan voldoe je daarmee niet aan de ‘eisen’ van de wereld om je heen. Dat betekent dat jij je gedrag aan zult passen. Het kan zijn dat je je gelukkiger voordoet dan je bent, of je vrienden minder opzoekt dan voorheen.

Binnen deze theorie zijn 2 invloeden te onderscheiden. De informele en de normatieve sociale invloed. Hieronder kun je lezen wat deze inhouden.

Informele sociale invloed: De invloed van andere mensen die ervoor zorgt dat wij ons conformeren omdat we hem als bron van informatie gebruiken. We conformeren ons omdat we denken date manier waarop anderen een onduidelijke situatie interpreteren juister is dan onze eigen manier en ons zal helpen een geschikte strategie te bepalen.

Als we niet goed weten wat er van ons verwacht wordt, zullen we naar de mensen om ons heen kijken om te zien wat we het beste kunnen doen. Nu is de omschrijving ‘een gelukkig huwelijk’ heel erg vaag, want wat is dan gelukkig? En als we dat niet zeker weten, hoe weten we dan zeker dat we ongelukkig zijn? Volg je me nog?

Je aanpassen door je relatie

Als je in een lastige relatie zit of op een lastig punt in je relatie beland bent voel je je daar rot over. Daarnaast zal er mogelijk een angst spelen om dit te delen of te laten zien. Want als er iets aan de hand is, dan heb je geen fijne relatie. En dus voldoe je niet aan de normen. En dat geeft een heel onrustig gevoel. Dat houdt ook veel mensen tegen om in relatie therapie te gaan, want dan ben je ‘anders dan anderen’. Helaas zorgt dit er ook voor dat situaties langer duren dan nodig zou zijn.

Wanneer speelt deze informele sociale invloed een (grote) rol:
1. Als de situatie onduidelijk is.
2. Als er sprake is van een crisis.
3. Als andere mensen deskundigen zijn.

Neem het volgende voorbeeld:
Julia voelt zich onzeker over haar relatie met Dan. Na 2 jaar intens gelukkig te zijn geweest, is de sleur in hun relatie geslopen. Steeds vaker is hij van huis met vrienden of vissen en als hij wel thuis is zijn gesprekken haast onmogelijk. Iedere keer dat ze er over wil praten om het samen op te kunnen lossen reageert hij geïrriteerd of krijgen ze ruzie. De maat is voor haar vol aan het raken en ze bespreek het met een vriendin. De vriendin adviseert haar om het nog een tijdje aan te kijken, het is heel normaal om na verloop van tijd minder aandacht aan elkaar te besteden.

In dit verhaal is de situatie voor Julia erg onduidelijk, ze weet niet goed wat ze moet doen. Haar vriendin verandert in een deskundige en de kans is dan ook groot dat Julia het advies opvolgt. Dit kan heel helpend zijn, maar in dit voorbeeld bestaat er ook een hele grote kans dat dit helemaal niet bij haar past en dat dit uiteindelijk zorgt voor een verslechtering van de situatie.

Normatieve sociale invloed: De invloed van andere mensen die ervoor zorgt dat wij ons conformeren om aardig gevonden en geaccepteerd te worden. Dit type conformisme leidt tot openlijke overname van de opvattingen en het gedrag van de groep, maar niet noodzakelijkerwijs tot innerlijke acceptatie van die opvattingen en dat gedrag.

In hoeverre houdt je je relatie in stand om erbij te horen? Bij de groep mensen die een ‘succesvol leven heeft’ bedoel ik. Als je bovenstaande standaard hanteert is het dus goed mogelijk dat je in een relatie blijft om aan deze standaard te voldoen. En pas je je aan.

De oplossing? Die is niet zomaar gevonden, bovenstaande invloeden zijn onbewust en heel sterk. Dat maakt het lastig om er aan te ontkomen. Maar zoals met alles is de eerste stap: Bewustwording. Zodra je weet dat dit bestaat kun je voor jezelf nagaan op welke manier en in welke mate dit voor jou speelt. Hierbij is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Zo kun je ervaren wat er in jouw verhaal verandert kan worden.

Kom je er niet uit, of wil je jouw verhaal delen met mij? Stuur dan een mail naar info@1stepcoaching.nl ik lees het met veel plezier!

Liefs,
Marjolein