Hoewel de media ons graag willen laten geloven dat zelfvertrouwen iets is waar we 100% invloed op hebben, is dat in de praktijk niet het geval. De komt omdat wij mensen geen solitaire wezens zijn (uitzonderingen daargelaten), maar sociale dieren die behoefte hebben aan ondersteuning uit hun omgeving.
Jonge kinderen
In deze fase van je leven wordt de basis gelegd van alles. Dus ook hoe je over jezelf denkt. Jonge kinderen zijn echter nog helemaal niet in staat om na te denken over hoe ze zichzelf zien. Denk maar eens aan jezelf als 3-jarige of als basisschool leerling, toen was je nog helemaal niet in staat om te beslissen wat voor persoon je bent en welke kwaliteiten je bezit. Kinderen aan het einde van de basisschool kunnen een redelijke inschatting maken van de vakken waar ze goed in zijn en de vakken waar ze minder goed in zijn. Maar zegt dat nu echt iets over wie je bent als persoon?
Invloed van anderen
Je eerste zelfbeeld wordt dus al vroeg gevormd en omdat je dat zelf niet kunt, neem je dat over van de mensen die je het meest vertrouwt: Je ouders en/of opvoeders. Afhankelijk van wat zij tegen je zeggen zul je een gevoel van autonomie of competentie hebben of misschien allebei niet. Het is belangrijk om je te beseffen dat je als kind beperkte capaciteit hebt om dingen te begrijpen en soms ook hele onlogische conclusies trekt (vind je later).
Zo kan het zijn dat je ouders te moeilijke woorden gebruikten om je te beschrijven, die je niet begreep en dus concludeerde voor jezelf dat je een dom kind bent. Het is dus veel minder zwart-wit dan je in de eerste instantie denkt.
Wanneer je volwassen bent
Als volwassene heb je wel de mogelijkheid om een goede inschatting te maken van wat je kan en wie je bent. De basis speelt hierin echter wel een grote rol. Als jij als kind het gevoel hebt gehad dat je niks kon, zal je dat onbewust versterken als volwassene. Het is dus zaak dat je achter de patronen komt die bij jou een rol spelen en daarmee aan de slag gaat.
Je relatie kan een hele positieve rol spelen in je zelfvertrouwen, wanneer jouw partner een rotsvast vertrouwen in je heeft zal dat jouw zelfvertrouwen ten goede komen. Dit kan een enorme boost geven, zeker als je in je jonge jaren vooral aan jezelf getwijfeld hebt.
Andersom kan echter ook het geval zijn, of je partner kan vooral bevestigen wat jij als jong kind al besloten hebt. In dat geval is het belangrijk om uit te pluizen wat je kan helpen om jouw zelfvertrouwen te laten groeien. Op die manier zul je jouw relatie anders vorm kunnen gaan geven. In de training Zelfvertrouwen in je relatie komt bovenstaande uitgebreid aan bod. Op die manier kun je jouw patronen herkennen. Ook ga je daadwerkelijk aan de slag met het vergroten van je zelfvertrouwen.
Wil je alvast een start maken om te kijken of het je kan helpen? Doe dan mee aan de zelfvertrouwen challenge!
Ik wens je een prachtige week!
Liefs,
Marjolein