Het zijn vreemde tijden, momenteel kunnen we weer wat meer buitenshuis doen, maar de afgelopen tijd hebben we veel tijd thuis doorgebracht met zijn allen. En thuis betekent voor veel mensen samen met hun partner en soms ook kinderen. En dat brengt in sommige gevallen de nodige spanning met zich mee. Maar heb je door dat er een vast patroon in zit? En dat dit maar al te vaak de vorm van een cirkel betreft? In deze blog neem ik je mee in een aantal duivelse gesprekken.
Patronen
Zoals je weet verdiep ik me graag in de liefde en de patronen. Liefdevolle patronen zijn fijn, dat zijn de dingen die je vast wilt houden (of misschien wel aan wilt werken als ze er niet zijn!). Maar er zijn ook patronen die niet fijn zijn en zeker niet bijdragen aan een goed gevoel over jezelf, of over je relatie. In het boek wat ik nu lees ‘Houd me vast’ van Sue Johnson beschrijft ze 3 duivelse dialogen, die heel mooi de patronen aangeven die zij tegen is gekomen in de afgelopen jaren.
Als je langere tijd samen bent met iemand weet je zijn pijnpunten. En hoe vervelend je dit misschien ook vindt van jezelf, als je gekwetst wordt door de ander (vaak onbewust en non-verbaal) zeg je iets om juist deze punten te raken. De kans dat je je hier niet bewust van bent is vrij groot. Vervolgens reageert de ander door iets te zeggen wat jou raakt. En zo is de cirkel compleet.
Duivelse gesprekken
Sue omschrijft in haar boek 3 vormen van een dergelijk ‘duivels’ gesprek.
- Zoek de boef. Wanneer je in de gesprekken op zoek gaat naar ‘wie er schuld heeft’, ben je aan het zoeken naar een boef. Daarnaast wil je voorkomen dat je zelf de schuld krijgt van wat er mis gaat in het gesprek of de relatie. Op deze manier ontstaat er een kat-en-muis spelletje waarbij de twee partijen elkaar beschuldigen van datgene wat er ontbreekt. Als je bovenstaande in een animatie zou plaatsen zouden deze twee mensen achter elkaar aan rennen in een cirkel.
- De Protest Polka. Deze heeft wel wat weg van ‘zoek de boef’, maar gaat meer in op het gedrag wat je ziet. Het kan gaan van ‘sokken opruimen’ tot ‘altijd afspraken afzeggen’. De een begint met protesteren zodra datgene gebeurt waardoor hij/zij zich in de steek gelaten voelt. De ander reageert vervolgens met een protest als ‘gaan we weer’ of ‘ja maar jij … (vul zelf maar in)’ of kan totaal bevriezen. Dit gesprek kan lang duren en heeft, inderdaad, de vorm van een cirkel.
- De laatste versie is Verstijf en Vlucht. Vaak ontstaat dit gesprek nadat de andere twee gesprekken langdurig zijn gevoerd. Je hebt geen woorden meer, alle gesprekken lopen inmiddels uit op ruzie, geen enkel onderwerp is nog ‘veilig’ om over te praten. De enige optie die je nog hebt is zo stil mogelijk zijn en als het dan toch uit de hand dreigt te lopen dan vlucht je voordat het überhaupt zo ver kan komen. Dit lijkt van buitenaf soms de makkelijkste van de drie, maar is in werkelijkheid de meest pijnlijke en ook de meest desastreuze van de 3 gesprekken. Het is een bevroren cirkel, zonder beweging.
Wanneer je vast zit in een van deze 3 Duivelse Dialogen is het eerst zaak om deze te gaan herkennen. Het is fijn als je dit samen kunt doen, maar het kan ook alleen. Het is belangrijk dat je hierbij de triggers vindt die voor jullie van toepassing zijn. Kun je concreet benoemen welk gebaar, tekst, gezichtsuitdrukking er voor zorgt dat het in gang gezet wordt? En ook wat er daarna gebeurt?
Aan de slag
Als je weet hoe het werkt, kun je proberen om het te herkennen tijdens de gesprekken. Als dat lukt kun je ook benoemen dat het gebeurt en dat je wellicht wat afstand nodig hebt om tot jezelf te komen. Daarna kunnen jullie proberen om het gesprek opnieuw, met andere woorden te voeren.
Bovenstaande is niet altijd makkelijk om zelf te doen. Soms zit je er zo midden in dat het lastig is om te zien wat er nu precies gebeurt. Tijdens 3 coachingsgesprekken kan ik je al helpen om te zien waar het knelt, wat er gebeurt en wat je er mee kunt doen. Het helpt je inzicht te krijgen, zonder dat je er heel veel geld of tijd aan kwijt bent.
Wil je jouw verhaal delen? Mail dan naar info@1stepcoaching.nl ik lees je verhaal graag!
Liefs,
Marjolein