fbpx

Jezelf opnieuw uitvinden

Twee weken geleden schreef ik een post over verborgen leed. Mocht je die willen lezen, klik dan hier

Jezelf opnieuw uitvinden, wat is dat? Het is een zin die je misschien wel eens op jezelf toegepast hebt. Rond het nieuwe jaar, na een break-up, een moeilijke periode op je werk of in je privé leven. En wat bedoel je er eigenlijk mee? Want letterlijk is dit natuurlijk niet haalbaar. En: Waarom zorgt dit voor spanning in je relatie?

Wanneer je door een moeilijke periode gaat, leer je vaak veel over jezelf. Zeker wanneer je hier bewust bij stil staat. Ik weet niet hoe jij hier tegenaan kijkt, maar ik zie vooral veel vrouwen die in dit soort periodes heel bewust stilstaan bij zichzelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Waarom doe ik wat ik doe? En daarbij komt ook de vraag: Wat wil ik anders doen? Uiteraard zijn er ook mannen die dit doen, in dit artikel ga ik echter op de vrouwelijke kant in (aangezien ik die beter ken :)). Voel je vrij om je er in te herkennen, of juist niet.

Het klinkt heel cliché: Rond je 30ste ga je nadenken over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt en maak je daarin soms een nieuwe keuze. In deze fase beginnen veel vrouwen aan kinderen, maar er zijn ook vrouwen die ervoor kiezen om hun relatie te beëindigen of een carrière switch te maken. Anderen kiezen een combinatie van dingen. De omgeving van deze vrouwen begrijpt vaak niets van deze keuzes: Je had het toch goed voor elkaar, wat ben je nu van plan te gaan doen (dan), wat was er mis met je leven? Er heerst veel onbegrip, waar de dame in kwestie (ook nog) mee moet dealen. 

Er zijn veel verschillende redenen waarom vrouwen rond deze leeftijd gaan twijfelen. Overigens is dat niet alleen rond je 30-ste, maar ook rond de andere tientallen 40, 50 en 60. Het lijkt erop dat we rond deze tientallen uitgenodigd/uitgedaagd worden om te evalueren. 

En dan de hamvraag: Waarom heeft dit twijfelen invloed op je relatie? Soms is dat heel logisch: Wanneer je een punt zet achter je relatie, dan heeft dat invloed. Maar ook kiezen voor een andere baan of studie heeft invloed. Voel je je gesteund door je partner? Heb je voldoende ruimte om jezelf te ontplooien? Kom je toe aan de zaken die je echt belangrijk vindt? Het is van belang dat je hierover praat met elkaar. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat bovenstaande nog wel wat verbetering nodig heeft.

Vrouwen die ik ken en spreek hebben soms het gevoel dat ze hierin teveel vragen van hun partner, of dat ze met hun processen teveel ruimte innemen. En wat mij betreft kan dat niet het geval zijn. Hoe kun je teveel ruimte innemen om te kunnen groeien? (Afgezien van een mogelijk financieel aspect, want dat is iets wat je vaak samen beheert). Mogelijk is je partner minder bezig met dit soort zaken, of snapt hij/zij de keuze niet volledig voor de richting die je kiest. 

Maar dat kan geen reden zijn om je niet te steunen in je wensen. Vaak speelt de angst om je te verliezen een (grote) rol. Als jij anders wordt, wil je dan nog wel bij mij zijn? Vraagt je partner zich af. Waarmee de persoon in kwestie soms krijgt wat hij/zij niet wilde: Door star te blijven en niet-steunend gedrag te laten zien (waarom doe je dit nou, ik vind het maar raar, je laat jezelf zo opzwepen, je bent zo veranderd, wanneer wordt je weer jezelf), voelt de ander zich logischerwijs niet gesteund. Hierover kunnen discussies en zelfs ruzie ontstaan. Doordat je al bezig bent met het zoeken naar antwoorden op grote vragen, stel je automatisch ook vragen over je relatie. Wanneer je je hierin niet gesteund voelt, is het eigenlijk heel logisch dat je ervoor kiest om te stoppen. Waarmee je partner eigenlijk bewerkstelligt dat er een punt achter de relatie gezet wordt.

Dit soort dynamieken komen uitgebreid aan de orde in mijn coaching. Welke processen doorloop je, of heb je doorlopen. Hoe heeft dit invloed op je relatie? En wat wil je hiermee? Voorwaarde is uiteraard dat het een veilige omgeving is, waar je alles kunt uitspreken, zonder oordeel. Zodat je kunt onderzoeken wat je hier mee wilt. Ook oefen je, waar nodig, met het voeren van gesprekken zodat je hier thuis mee aan de slag kunt. 

Heb je een hele andere vraag? Dan mag je die uiteraard ook aan me voorleggen. Ik bekijk dan of ik je hiermee kan helpen en zal je hierin een eerlijk antwoord geven.

Heb je interesse, of wil je eerst meer weten? Kijk dan op mijn website, plan een terugbelverzoek in, of maak direct een afspraak.

Tot snel!

Liefs,

Marjolein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *