Terug naar je verleden?

Regelmatig krijg ik de vraag: “Moet je in coaching altijd terug naar het verleden?” Het korte antwoord is: nee, dat hoeft niet. En toch… in veel gevallen helpt het wél. Want vaak loop je in het nu tegen dingen aan die in het verleden ooit ontzettend behulpzaam voor je zijn geweest.

We vergeten dat gedrag waar we nu misschien last van hebben, ooit een functie had. Iets heeft je ooit geholpen, beschermd of staande gehouden. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze zin:
Veel mensen lopen in het nu tegen zaken aan die in het verleden veel hebben opgebracht.
Heb je daar wel eens bij stilgestaan als je nadenkt over jouw patroon, probleem of gedrag?

We zijn vaak streng voor onszelf. Een ander zouden we veel milder beoordelen, maar onszelf houden we vast aan hoge eisen. Terwijl dat ‘lastige’ gedrag misschien ooit precies was wat je nodig had. Een lakse houding kan bijvoorbeeld voortkomen uit de behoefte aan veiligheid, als reactie op een kritische of controlerende omgeving.
Andersom kan perfectionisme of controle juist een manier zijn om met onzekerheid om te gaan, zoals bijvoorbeeld in een onvoorspelbaar gezinssysteem.

Meer hierover lees je in mijn blog over oude patronen loslaten in je relatie.

Teruglopen om verder te komen

Ik kwam laatst een prachtige metafoor tegen tijdens een Geocache-wandeling. We waren op zoek naar het eindpunt van de route, de zogeheten ‘eindcache’. Om daar te komen moesten we onderweg meerdere aanwijzingen vinden en raadsels oplossen. Alles ging goed… tot we op een bepaald punt een vage aanwijzing vonden. We konden ‘m niet goed lezen, maar wilden door. Het werd al donker, we hadden honger, en eerlijk is eerlijk: we wilden gewoon naar het eindstation.

Wat volgde? Een hoop gefrustreerd zoeken. We liepen rondjes, bekeken foto’s, twijfelden aan eerdere keuzes. Totdat we besloten om terug te lopen naar het vorige punt. En dáár – door opnieuw te kijken en opnieuw te interpreteren – zagen we ineens de juiste aanwijzing. Binnen no-time stonden we bij de eindcache.

En zo werkt het vaak ook in coaching. Het terugkijken helpt je om opnieuw te begrijpen wat je eerder hebt gezien of meegemaakt. Vanuit dat inzicht kun je verder. Met meer rust, helderheid en vertrouwen.

Wil je daar zelf ook mee aan de slag? Misschien is de zelfvertrouwen challenge dan iets voor jou. In kleine stappen ontdek je jouw eigen krachtbronnen en leer je hoe je obstakels overwint zonder jezelf te verliezen.

Wat levert het op?

Wanneer je duidelijk krijgt wat je tegenhoudt en waarom je doet wat je doet, opent zich een nieuwe weg. Je voelt je lichter, meer verbonden met jezelf en met de mensen om je heen. En dat is precies waar ik je als coach bij help. Niet om te blijven hangen in het verleden, maar om te begrijpen wat jou in beweging kan brengen. Zodat je met vertrouwen keuzes maakt die passen bij wie je nu bent.

Wil je meer weten over dit proces? Lees dan ook eens:

En voor een verdiepend artikel over copingmechanismen kun je eens kijken naar dit informatieve artikel op Psychologie Magazine. Ook de Universiteit van Utrecht doet onderzoek naar hoe mensen omgaan met stress en verandering.


Wil je hier mee aan de slag?
Plan dan gerust een kennismaking met mij. Je hoeft het niet alleen te doen.

Liefs,
Marjolein