De afgelopen periode heb ik zowel privé als in mijn werk gezien dat het belangrijk is om kleine stappen te zetten om een grote verandering te kunnen maken. Hoewel we graag met grote stappen snel thuis zijn (geweldig gezegd vind ik dit, ik zie gelijk mezelf in zevenmijlslaarzen voor me), is het vrijwel onmogelijk om op die manier blijvende verandering door te voeren.
Gedrag en hoe je het aanpakt
Doordat je bepaalde handelingen langere tijd achter elkaar uitvoert ontstaat er in je hersenen een soort ‘pad’. Op neurologisch niveau is dat ook te zien, maar voert te ver om in dit artikel uitgebreid te bespreken. Dit pad kun je, als het vaak gebruikt wordt, zien als een snelweg. Je hersenen kiezen graag de weg van de minste weerstand, want dit kost de minste energie.
Wanneer je echter tot de conclusie komt dat jouw gedrag op de lange termijn niet lonend is, wil je het veranderen (als het goed is). Zodra je daar mee begint merk je direct dat het moeilijk is om het vol te houden. Je nieuwe gedrag is nog niet ingesleten en kun je vergelijken met een zandpad. Jouw hersenen vinden dit niet fijn, want het kost meer energie om dit te volgen dan de oude snelweg die er was.
Kleine stappen
De manier om het makkelijker te maken, is door het zetten van kleine stappen. Kleine veranderingen doorvoeren in een bestaand patroon is veel makkelijker dan in 1x een hele grote verandering inzetten. Wanneer een kleine stap is ingesleten in je patroon, kun je een volgende stap zetten en op die manier het systeem van binnenuit transformeren. Dit kost je uiteindelijk minder tijd en minder energie.
Om het concreter te maken geef ik je een aantal voorbeelden:
- Glimlach ‘s morgens in de spiegel naar jezelf
- Zeg iedere dag iets aardigs over jezelf
- Doe iedere dag een korte kracht oefening
- Geef je partner een kus bij het weggaan ‘s morgens vroeg en doe dit met 100% aandacht
- Zeg iedere dag iets liefs tegen je partner
- Wanneer je thuis komt van je werk vraag je eerst hoe de dag van de ander was, in plaats van zelf te vertellen (of andersom als dat de verandering zou betekenen)
- Zeg iedere dag minimaal 1x dat je van de ander houdt
- Ga ‘s avonds een blokje om
- Zet de tv uit en pak een boek voor het slapen gaan
De bomen die langzaam groeien dragen de beste vruchten.
– Molière
De verandering
Wanneer je geleidelijk kleine dingen verandert aan een gedragspatroon dat je wilt aanpakken, zul je naar verloop van tijd merken dat er iets verandert is. Het is dus belangrijk om na een periode (bijvoorbeeld een maand) te kijken naar wat er verandert is en hoe je verder wilt. Op deze manier ervaar je zonder heel veel inspanning veel voldoening.
Het moeilijke aan het zetten van kleine stappen, is dat het niet direct zichtbaar is dat er iets verandert. Het duurt dus even voordat je de beloning krijgt voor je nieuwe gedrag. Dat kan voor sommige mensen heel lastig zijn. Heb vertrouwen in het resultaat: De grote verandering.
Training
Bovenstaande vereist training. Je zult jezelf er toe moeten zetten om kleine stapjes te zetten en niet in 1x een grote, onhoudbare stap te zetten. Als het je lukt zul je merken dat het effect blijvend is.
In mijn trainingen maak ik veel gebruik van deze theorie. Het is inmiddels talloze keren bewezen dat kleine stapjes een duurzame en grote verandering tot gevolg kunnen hebben. Daarom zal niet iedere stap nieuw voor je zijn (iets wat je al kunt is makkelijker in te passen in je nieuwe gedrag) en ook niet heel erg groot. Kleine stapjes maken en deze volhouden zorgen voor het resultaat dat jij beoogt.
Ben je enthousiast/nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje bij de trainingen, doe mee aan de zelfvertrouwen challenge of lees nog even verder.
Ik wens je een leerzame week!
Liefs,
Marjolein